X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Jeszcze jeden sampel użycia filtrów highpass.
    Oryginalne zdjęcie (polecam autora):

Samo oryginalne zdjęcie jest na tyle dobre że w zasadzie nie ma co tutaj kombinować i pewnie dlatego autor umieścił je bez żadnej (a przynajmniej bez widocznej) obróbki.
    Digart

Komentarz

• laur
      Bywalec
      • 2006
      • 144

Zamieszczone przez maryo
      LAUR to jest wątek o stylu qstry, a moje przerabianie jej zdjęć to pewien sposób analizy, ukazanie jej stylu, podejścia itp. nie powiedziałem tego wprost w pierwszym poście, ale chciałem pokazać ze autorka zdjęć za każdym razem ucieka od naturalności. Baa, są i tacy, którzy nie znając tej fotografki i jej stylu, wytykają jej zdjęciom właśnie brak korekty balansu bieli, zafarb itp: "podoba mi sie bardziej ta fotka [nr 1] jest bardziej naturala" - napisał Edek.

obecnie tyle mojego wkładu, z chęcią czekam na analizy zdjęć innych forumowiczów.

pozdro

Ale to nie do ciebie akurat, ty nam pokazujesz swoje zdjecia,które przerabiasz według stylu qstry, ale przerabiać zdjęcia autorki i potem wykazywać która wersja jest lepsza to juz przesada...
      Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
      Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• depcius

Zamieszczone przez MMM

....

Samo oryginalne zdjęcie jest na tyle dobre że w zasadzie nie ma co tutaj kombinować i pewnie dlatego autor umieścił je bez żadnej (a przynajmniej bez widocznej) obróbki.
        Gratuluje umiejetnosci. Ciekawy watek, sledze go od poczatku. Ciezko jednak uzyskac zadowalajace efekty wzorujac sie chocby na wyzej pokazanym przykladzie. Za duzo tam wg mnie niuansikow. Nawet jezeli podpowiesz z jakich narzedzi korzysta Joasia i z jakich korzystasz Ty w czasie swojej obrobki, niewiele to pomoze w uzyskaniu koncowego efetku. To wyzsza jazda w PS. To tak jakby pokazac w ksiazce kucharskiej finezyjna potrawe, kolejne etapy jej powstawania nie piszac ani slowa o tym jakie sa proporcje poszczegolnych skladnikow. Jakies danie na pewno wyjdzie, ale czy bedzie smaczne to juz inna kwestia. Ciesze sie ze sa osoby takie jak Ty, ktore dziela sie wiedza. Niemniej jednak ja na podstawie Twojego przepisu nie jestem wstanie przyzadzic wykwintnego dania. Ale ze mnie marny kucharz i moze dlatego. Pozdrawiam

Komentarz

• wain
          Uzależniony
          • 2007
          • 630

Zamieszczone przez MMM

hmmm ... wiesz co .. ta obrobka podchodzi juz nawet pod fotki kamasha :

Dobra robota!

Pozdrawiam
          40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
          www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• maryo

Zamieszczone przez MMM
            czy można dostać plik psd tego projektu, bo z warstw trudno mi domyślić się konkretnych ustawień. mój mail: [email protected]

dzięki

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez maryo
              czy można dostać plik psd tego projektu, bo z warstw trudno mi domyślić się konkretnych ustawień.
              No dobra, ale po co ci konkretne ustawienia? Każde zdjęcie i tak wymaga indywidualnych ustawień związanych z oświetleniem czy choćby z rozmiarem zdjęcia.
              Powielasz oryginalną warstwę ustawiasz tryb mieszania na overlay albo softlight i patrzysz jaki jest efekt zastosowania konkretnego promienia filtra ustawiając taki, który da najlepszy dla ciebie efekt. To się tak nigdy nie da że masz gotową akcję i już samo wychodzi jednym kliknięciem. Trzeba popoprawiać warstwy, zamaskować to co miejscowo wychodzi nieciekawie, pobawić się krzywymi, poprawić kolory etc. Jednym kliknięciem to można zrobić sepię albo crossa a jakieś lepsze efekty i tak uzyskuje się tylko i wyłącznie indywidualnymi ustawieniami dla każdego zdjęcia.

Podstawą obróbki jest zrozumienie że nie da się w większości przypadków osiągnąć dobrych efektów operując filtrami czy jakimiś ustawieniami dla całego zdjęcia. Wszystko trzeba robić na maskach, ręcznie dopasowując do wybranych fragmentów. Dlatego wszystkie gotowe efekty w programach, które uzyskuje się jednym kliknięciem są dobre tylko do zabawy albo jako materiał wejściowy do dalszej obróbki. Jedynie zdjęcia z dokładnie ustawionym światłem (lub ogromnym szczęściem że się na takie trafi przy zdjęciach plenerowych i doświadczeniem żeby je umieć znaleźć) nie wymagają obróbki lub tylko jakiś detali typu retusz cery.
              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• Przemek Lipski
                Bywalec
                • 2006
                • 212

Zamieszczone przez MMM
                A mi się wydaje, że autor trochę modelkę powygładzał na twarzy.
                "Wszyscyśmy z płócien
                Rembrandta:
                To tylko kwestia
                Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

• More86
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 138

Inne partie tez nieźle przypudrował

Co do fotek Pani Joanny to zauważyłem, że obróbka skupia jest najintensywniej w okolicach twarzy, gdzie oczy są zawsze najbardziej wyeksponowane.
                  Przykładem jest pierwsze zdjęcie z cyklu "Paintings", gdzie twarz modelki jest (przynajmniej przy tej wielkości) nie do odróżnienia od grafiki, a ręce to już "niemal czyste" foto.
                  Ostatnio edytowany przez More86; 19979.

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    PREMIUM member
                    • 2006
                    • 4250

Zrobiłem preseta do Machinery, który dość wiernie oddaje ten sposób obróbki. Wystarczy wczytać zdjęcie, wybrać Ustawienia -> Predefiniowane -> Fotografia B&W i to wszystko, samo wychodzi. Foty prosto z programu, bez żadnej dodatkowej obróbki.

Digart

Komentarz

• piotrek_qwerty

MMM
                      pozwoliłem sobie na wykorzystanie Twoich dwóch fotek przed/po i koncowy efekt mieszania wyszedl całkiem ciekawy. będę czasami stosował. dzięki.

Komentarz

Pracuję...